Fredagsmys med Relation

Arnes Instamat

Arne Mattisson lagar god och tjusig mat för tusentals instagramföljare. Här kommer ett utvalt recept för Relations läsare att njuta av till fredagsmyset.

Tre sorters kryddsmör

Perfekt till köttbiten!

 

Kapris- och Dijonsenapssmör

100 gr rumstempererat smör

3 msk kapris

1 msk Dijonsenap

svartpeppar

Finhacka kaprisen, blanda och rör ner den i smöret tillsammans med senapen. Smaka av med svartpeppar. Lägg över allt på en plastfolie, rulla och gör en korv – lägg i kylen några timmar innan servering

 

Pestosmör ”Arnes favorit”

100 gr rumstempererat smör

1/2 kruka basilika

2 msk pinjenötter

2 msk finhackad persilja

1,5 msk olivolja

1 finhackad vitlöksklyfta

salt och svartpeppar

Lägg alla ingredienser i skål och mixa med en stavmixer till en jämnt grön smet. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg över allt på en plastfolie, rulla och gör en korv – lägg i kylen några timmar innan servering.

 

Beasmör

100 gr rumstempererat smör

2 msk vitvinsvinäger

2 msk vatten

2 msk finhackad schalottenlök

1 msk torkad dragon

1 msk finhackad persilja

1 äggula

Tillsätt vinäger, vatten, lök, och dragon i en kastrull och låt sjuda på svag värme tills all vätska är reducerad. Blanda och rör ner avkoket tillsammans med ägg och persilja i smöret. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg över allt på en plastfolie, rulla och gör en korv – lägg i kylen några timmar innan servering.

Ingredienser (4 personer)
1 gul lök
½ fänkål
1 kruka basilika
½ dl grovhackad persilja
10–15 cm purjolök
25 gr smör
3 dl grädde
3 dl vitt vin
1 msk Maizenamjöj
salt och peppar
färsk dill till garnering