Måltidens affärskvinnor, del 2

Favorit i repris, ur Relation nr 5, 2009

Text: Carl Ahlgren, Hannah Häggström Foto: Alex&Martin

För de flesta är maten, och den njutning den ger, en viktig del i livet. För vissa genomsyrar den också arbetslivet. I Relation nummer 5, 2009 träffade vi fyra kvinnor som lever på mat. Alla fyra gör det fortfarande – i allra högsta grad – och berättar ofta om hur de efter reportaget blev goda vänner som fortsatt ses. I denna andra del möter du Lotta Triller och Liselotte Forslin.

 

Family business

Mamma är chef. Mormor sköter ekonomin. Pappa tar hand om leveranser. Och fem barn som alla jobbar inom olika delar av verksamheten. Så ser vardagen ut på Triller Mat och Bröd – en riktig familjeaffär.

Två till fyra timmars sömn per natt är vardag. Man kan tro att det handlar om sömntortyr, men Lotta Triller trivs när det är hektiskt. Senaste projektet är Kafé Kardemumma i Stadsbibliotekets lokaler i Uppsala. Man kan säga att hon återvänder till rötterna i och med kaféet. En verksamhet som hon trodde sig vara färdig med.

– Sedan var jag i biblioteket och såg lokalen. Det var två dagar innan anbudet på kaféverksamheten skulle vara inne så det blev bråttom. För det kändes helt rätt. Dessutom tycker mina barn att det är väldigt roligt.

Lotta Trillers barn har bokstavligt talat vuxit upp i familjeföretaget och hennes make och mamma slutade på sina respektive jobb på 80-talet för att på heltid hjälpa Lotta i den växande verksamheten. Mamma Lena har nu fyllt 71 och jobbar inte lika mycket längre, men det är fortfarande hon som sköter ekonomi och bokföring.

 

Det började med ett kafé mittemot Linnéträdgården 1983. Lotta Triller har styrt verksamheten från början och företaget har genom åren bland annat drivits som enskild firma. I dag är det ett handelsbolag, men Lotta Triller vill helst omstrukturera det till aktiebolag.

Kärnan i verksamheten är cateringen. Kunderna varierar mellan privatpersoner och företag och då även omfattningen på uppdragen. Allra roligast är när de får fria händer i menyskapandet, tycker Lotta. Det ska gärna vara närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt – och säsongens smaker.

Någon söndag då och då är hon ledig – och då tar hon det riktigt lugnt hemma. Men längre semestrar är inte möjliga på hemmaplan. För om kunderna ringer – då kan hon inte säga nej.

– Varje jul åker vi till Thailand en månad och är riktigt lediga. Då ligger jag och läser, vilar och gör ingenting.

Föreningar som Slow Food ligger henne varmt om hjärtat, även bevarandet av Upplandskubben – brödet med anor från uppländska gårdar som inte gräddas i ugn utan kokas. För ett par år sedan föreläste hon för 300 personer på Slow Food-mässan i Italien om just Upplandskubben.

– Vår förhoppning är att kunna märka Upplandskubben med Skyddad Ursprungsbeteckning, SUB, ett sorts äkthetsskydd som finns inom EU.

Matkreatören

Liselotte Forslin är kvinnan med fingrarna i flera syltburkar samtidigt, utan att bli splittrad. Idéerna till nya recept verkar aldrig sina – förutom när hon själv ska ha gäster på middag. Detta trots att hon har 15 egna kokböcker och en gigantisk receptbank att plocka inspiration från.

Det finns många drömmar och planer hos matkreatören Liselotte Forslin. Några av dem handlar om att flytta till något Medelhavsland under en period för att få bo och verka där mat är något mer än näring för dagen.

– Jag blir så trött på att läsa i tidningen om var man kan handla den billigaste maten. Det borde handla om var man hittar den bästa maten, säger Liselotte som hellre lägger mycket pengar på mat än en ny handväska.

En annan mer praktisk plan är att utöka firman med en anställd. Någon som är hennes motsats och kan ta hand om det administrativa så hon får koncentrera sig på det kreativa – mat- och bildskapandet.

– Det känns onödigt att jag ska göra pappersarbete, handla och fixa rekvisita. Jag skulle vilja ha någon som hjälpte mig med allt det, så att jag kan vara en så kallad mat-AD.

Största andelen kunder finns inom tidningsbranschen. Men hon jobbar även med reklam som exempelvis matstylist. Dessutom är hon inblandad i ett par bokprojekt varje år. Under hösten och våren kommer hon till exempel att jobba med välkända idrottsprofiler i två separata kokboksprojekt. Men än så länge är det mesta hemligt. Ännu hemligare är hennes egna projekt som också ska ske under hösten. Där knystar hon inte ett ord vad det handlar om. Det är i alla fall inte något eget kafé eller restaurang. Några sådana drömmar finns inte.

– Roligast är när jag och fotografen Ulrika Ekblom jobbar tillsammans. Då vi börjar med att kläcka idéer och tänker på vad hela jobbet ska andas. Det handlar mycket om färger, rekvisita och miljö. Sedan är det dags att bestämma recepten.

Hon hävdar också bestämt att något fusk med maten inför fotografering inte sker. Inga ingredienser lackas för att glänsa extra mycket när fotografen ska göra sig jobb.