Ö-cognac till ostronen – Chefredaktör Melldén tipsar

Ile de Ré ligger i Atlanten på Frankrikes västkust, inte långt från Fort Boyard. Med en snabb resa över bron från staden La Rochelle är man på den platta sandön där tidvattenskillnader ger enorma sandstränder och ostronbankar. Hit har celebriteter sökt sig de senaste decennierna, för att ta det lugnt och äta gott – framförallt de nyfiskade skaldjuren.

Ile de Ré har flera ostronodlingar, och till ostronen har det på sistone blivit allt mer populärt att servera den lokala cognacen. På ön finns ett kooperativ som tillverkar den, men cognacshuset Camus har skapat sina egna sorter i destilleriet. Lite torrare, lite elegantare, och med en förnimmelse om Atlantvindarnas sälta, passar de utmärkt till ostronen. Antingen dricker man en skvätt till, eller så droppar man lite cognac över ostronet.

Så varför inte testa denna specialitet när det nu är skaldjurstider? Camus Ile de Ré (nr 86244, 399 kr) köper du via Systembolagets beställningssortiment. Ostron köper du i fiskdisken, när cognacen kommit.