Mitt bästa tips för ett bättre liv!

-Vet du hur ofta personer byter åsikt på facebook pappa?
Min dotters fråga är berättigad, jag har ofta gått i fällan att börja diskutera någon av mina hjärtefrågor med någon med en klart avvikande åsikt på facebook. Att jag lägger ner åtskilliga timmar på insamlande av fakta från etablerade forskare och experter på ämnet spelar ingen roll, min antagonist vägrar alltid att förstå hur det verkligen ligger till. Slutresultatet blir att min kropp är i upplösningstillstånd och dagen spolieras.

Med den bakgrunden är jag naturligtvis intresserad av vad min dotter har för svar på frågan om hur ofta man byter åsikter i de sociala medierna. Svaret är dödande. 

-Pappa, det är aldrig någon som byter åsikt på facebook så du kan lägga din tid på något vettigt istället. 

Vi lever numera i digitala silos som innebär att våra egna åsikter stärks av personer som tycker exakt samma saker som oss själva. Det spelar ingen roll om det handlar om människans inverkan på miljön eller barnens digitala vanor. Det finns två sidor i alla befintliga utmanande frågor om människans sätt att leva. 

Om vi aldrig utmanar våra egna åsikter kommer vi alla fastna i den trygga silosen som i lavinartade former fylls på med ja-sägare. Fina och kloka personer som tycker samma sak om det mesta som du själv tycker. Där utanför går idioterna. 

Mitt bästa tips för ett bättre liv är helt enkelt att vi alla ska försöka ta oss ur våra silos. Ett sätt kan vara att börja läsa fysiska tidningar igen, nyheter som inte är skräddarsydda efter exakt dina intressen. Och naturligtvis tycker jag att vi alla ska byta ut så mycket av skärmtiden som möjligt och lägga den på det fysiska mötet. Vem fan nöjer sig med en like-tumme när man kan få en riktig kram.