Att lägga näsan i blöt
“Fråga inte så mycket!” Den tydliga ordern har nog många av oss fått när vi var små. Jag vet att jag både har hört den – och själv uttalat den. Vi föds med en omättlig önskan att veta mer och förstå. Sedan nöts den sakta ner av föräldrar som säger åt oss att sluta fråga, klasskamrater som skrattar rått när någon törs lufta en undran och chefer som förväntar sig att vi kan allt från dag ett. I ett rum fullt av vuxna, på en föreläsning eller i ett möte, inleder många med orden “det här kanske är en dum fråga, men …” Tänk så mycket vi hade gått miste om ifall vi helt enkelt slutat fråga och undra.
Jag håller gärna nyfikenheten i min ena hand och envisheten i den andra. De två har tillsammans lett mig fram genom livet så här långt och jag vill inte riktigt släppa taget om någon av dem. Det där med att ständigt hoppa på nya saker, ändra riktning och tänka om – det är nyfikenhetens fel. Eller förtjänst. Den ligger alltid nära ytan och är inte svår att trigga i gång. Ett nytt yrke, en ny plats, en ny hobby eller en ny kurs och nyfikenheten börjar fladdra i maggropen. Eller en ny människa. Ingenting sätter fart på fladdret som människor.
När jag tog studenten 1995 var världen fortfarande analog. Jag betalade mina räkningar på pappersblanketter, tog fram Vår kokbok om jag skulle laga mat, ringde runt för att bjuda in vänner på fest och om jag inte visste hur man lagade punktering frågade jag någon som kunde. Alltså blev också mitt första jobb som ekonomiassistent i ett av familjens företag. Världen var inte större än så och jag visste inte riktigt hur jag skulle vidga den. Då. Jag tordes inte ställa alla de frågor jag hade och min nyfikenhet låg inkapslad, slumrande, tyst. Sedan kom den digitala knock-outen. Jag minns mycket väl första gången jag satt framför en dator, med dåtidens sökmotor framför mig, och frågade: ”Vad kan man söka på?”
”Allt” var svaret jag fick och det svindlade.
Internet öppnade upp för alla de frågor vi lärt oss att inte ställa. Allt vi inte vågat säga högt eller känt oss för dumma för att försöka ta reda på. Min nyfikenhet fick plötsligt fritt spelrum och jag sökte svar på allt. Utan Google och alla dess föregångare hade mitt liv sett väldigt annorlunda ut. När jag läste pilotutbildningen och inte visste hur en kolvmotor fungerade, trots att precis alla tydligen gör det, googlade jag mig i kapp. Eller när jag tackade ja till mitt första ekonomichefsjobb utan relevant utbildning och erfarenhet (vilket arbetsgivaren var väl medveten om, men nog inte förstod innebörden av) googlade jag ”årsredovisning” och tog mig vidare därifrån. Google har varit min bästis i flera decennier. Nu får även ChatGPT vara med på ett hörn.
Jag frågade faktiskt min nya vän lite om nyfikenhet och innovationer inför den här krönikan. ChatGPT radade upp fantastiska upptäckter som aldrig sett dagens ljus, om det inte vore för människors förmåga att tackla misslyckanden med just nyfikenhet. Som när Alexander Fleming kom tillbaka efter semestern och märkte att hans bakterieodlingar angripits av mögelsvamp. Eller när Spencer Silver misslyckades med att ta fram ett superlim och i stället bidrog till den, för många av oss, livsviktiga post-it-lappen.
Kanske kan vi apa efter dem. När något har gått åt skogen, se om det kan leda till något oväntat positivt. Sluta säga att saker inte är för oss utan att först testa. Låta människor som är olika oss själva väcka frågor istället för fördomar. Ställa dem. Googla. Läsa. Undra. Lägga näsan i blöt. För nyfikenheten är kanske, för att citera Johan Wester, det käraste vi har.
Tre frågor om nyfikenhet till Johan Wester:
Nyfikenhet verkar vara något som ligger dig varmt om hjärtat och mycket av det du gör har en koppling till det. Vad innebär begreppet för dig?
Ja, herregud, nyfikenheten är kanske det käraste jag har. Nyfikenhet för mig är en djup önskan om att vilja växa, utvecklas och att koppla mig till världen och dess möjligheter. Den kräver att jag är ödmjuk inför min okunskap och har mod och engagemang att utmana mina kunskapsbrister eller förutfattade meningar. Ett growth mindset känns som ett passande uttryck.
Nyfikenhet handlar mycket om förmågan att leka och vara närvarande och den har alltid skrattet som sidekick. Den kräver tid, energi och fokus men varje sekund är den bästa i livet. Nyfikenhet är en central del av mitt sätt att möta livet, en drivkraft som leder mig och som gjort mig till den jag är.
Berätta om något roligt som nyfikenheten har lett till!
Den har nog lett till egentligen allt. Den har lett till att jag hittade kärleken, att jag vunnit På spåret, HippHipp!, att jag blivit hedersdoktor, att jag har världens roligaste jobb. Ja, den har lett till allt roligt.
Och något mindre roligt – eller rentav helt värdelöst?
Värdelöst är det aldrig – man vet ju inte vad man kan ha nytta av i framtiden. Jag ser det som investeringar. Allmänbildning är min dunderhonung. Mindre roligt? Skulle vara sommaren 1986 och en enkel promenad utanför Zell-am-zee som spårade ur. Jag blev nyfiken på nåt längre bort, gick dit blev nyfiken på nåt annat och så vidare och plötsligt befann jag mig mitt i en ganska avancerad klättring – utan säkerhetslina, utan kunskap och helt ensam. Kunde slutat riktigt illa. I efterhand är det en rolig historia, men just då förbannade jag nog min nyfikenhet.