Äkta svensk sommar

av | jun 24, 2024

I en tillvaro där vi omges av AI, dokusåpor, autofiktion och ett outsinligt flöde av andras liv på sociala medier verkar vår fixering vid vad som är äkta ständigt öka. Äkta vaniljglass, äkta majonnäs, äkta märkesvaror. Äkta hantverk, äkta hattrick och äkta finsk bastu. Men när blir äktheten verkligen viktig?

 När jag får veta att jag ska ställa frågor till Stefan Ekengren inför Relations septemberevent går jag in på hans hemsida. Där under rubriken ”Min passion”, som ju är ett ämne vi gillar, skriver Stefan om just äkthet. Citat: ”Jag kommer inte ställa mig in eller bli som ni vill, ni kommer inte få det, sök inte det. Sök det äkta.”
Det fick mig att börja fundera kring begreppet äkthet.

I början av 2000-talet bodde jag ett år i San Diego, Kalifornien. Det året lärde mig en hel del saker, förutom själva innehållet i den utbildning jag läste. Bland annat perspektiv. Jag hade bott mina inledande tjugofem år i Sverige och såg för första gången, på riktigt, mitt land med andra ögon. När jag fick skapa en vardag i USA blev kontrasterna tydligare. En betraktelse var just att vi i Sverige är mycket förtjusta i det vi kallar äkta. Det är viktigt för oss. Runt omkring mig i USA upplevde jag att det spelade mindre roll om man var äkta blondin, bar äkta Gucci eller drack äkta champagne. Traditioner firades hängivet, men hur de firades ansågs inte vare sig äkta eller oäkta. Möjligen kan det uppfattas som mindre genuint, men det ger också större frihet i vad som är okej och inte.


Jag tänker att man behöver bestämma sig för när den där autenticiteten, det genuina, betyder något. För mig är det inte avgörande att handväskan jag bär är äkta eller att jag firar en äkta svensk jul. Däremot finns det två områden där jag bara vill ha med äkta vara att göra; människor och känslor.
Min femtonåriga dotter och hennes vänner växer upp med det, granskandet och jämförandet mellan vad som är på riktigt och inte. ”Hon är så fejk” och ”Han var ju så catfish” hör jag ofta. De läser källkritik i skolan och lär sig tidigt, den lätta eller hårda vägen, att allt inte är verkligt. Inte märkesvaror, inte nyheter, inte det som visas upp i digitala forum, men heller inte alltid människor eller känslor.

 

Måste man då lägga ut sina fulaste bilder på Instagram, berätta allt om sina sämsta dagar och vara hundra procent transparent för att vara äkta? Jag tror inte det. Jag tror inte ens att det är eftersträvansvärt. För helt ärligt, vem skulle bli gladare av det? Däremot tror jag på Stefans devis, att inte ställa sig in för mycket eller försöka anpassa ihjäl sig efter hur andra vill att man ska vara. Att våga lyssna inåt, inte bara utåt. Först då kan vi nog hitta äkta känslor, äkta passion, kanske rentav äkta kärlek – för att sticka ut hakan och vara en smula drömsk.

 

Så i stället för att nu fastna i den traditionella tolkningen av en äkta svensk sommar, med sill, regnskurar, skärgård, familjeutflykter, glass, jordgubbar, Sommar i P1 och så vidare, ta tillfället i akt. När semesterlugnet börjar infinna sig efter någon veckas ledighet, lyssna lite inåt. Anpassa dig lagom. Ägna en stund åt just din passion eller följ en äkta känsla som har gömt sig där under jobbmasken.

 

Då kan det bli en fantastisk äkta svensk sommar!

Tre frågor om äkthet och passion till Stefan Ekengren:

Vad betyder det för dig att något är äkta?

Äkta för mig är när någonting kommer inifrån. Som med mat, när du trängt in i ditt innersta för att skapa rätter, smaker och kombinationer utifrån det du själv tycker om. Försöker du ge dig på något som inte är inifrån dig själv blir du väldigt lätt avslöjad. Det märks när det inte är äkta.

Vad är passion för dig?

Passion är när du ger dig hän. När du släpper begränsningar, regler och styrningar och bara gör saker på uppstuds. Men uppstudsen ska vara med koll, erfarenhet, kunskap och äkthet.

 

På din hemsida skriver du om att ett lugn infunnit sig sedan du börjat styra mer själv. Vad var det som gjorde att du började tänka på ett nytt sätt? 

Jag hittade min äkta egna mat och mitt äkta egna sätt att leda teamet på Hantverket. Först när jag kände att det var äkta hela vägen kände jag lugnet.

 

Vad är ditt recept för att förgylla en äkta svensk sommar?

Laga enkel mat, laga mycket grönsaker och fisk. Dra ner på köttet. Sluta inte helt med kött, men dra ner och fortsätt efter sommaren med mindre kött och mer grönsaker.

Recept från Stefan

Kokt vit sparris med hollandaise

8 portioner

 

16 vita sparrisar, skalade och 1 cm av nedre delen bortskuren

2 liter vatten

3 msk salt

3 tsk strösocker

1 dl citronjuice

 

Till hollandaisen

3 äggulor

1 msk vitvinsvinäger

300 g smält och skirat smör

½ dl citronjuice

cayennepeppar

salt

 

Gör så här:

Koka upp vatten, salt, socker och citronjuice. Lägg ner sparrisen i vattnet och sjud cirka 8 minuter. Stick i sparrisen med en potatissticka och känn så att den är precis klar. Koka eventuellt lite till om den känns för hård.

 

Hollandaise

Vispa ihop äggulor och vinäger i en bunke över ett varmt vattenbad tills äggen börjar tjockna och krämen blivit ljummen. Se till att inte värma för hårt, då kan det bli äggröra i stället. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa samtidigt som du tillsätter smöret i en tunn stråle. Smaka av med citron, salt och peppar.

 

Författare

  • Karin Modéen

    Företagare, författare, krönikör, fd pilot – och styrelseordförande Ung Företagsamhet i Uppsala län